pondělí 4. září 2017

Plastová zvířátka a přiřazování


Jak se dalo čekat, v domácím prostředí už zvířátka podstoupila prvenství jiným krámům. Schválně neříkám hračkám, protože naše dítě doma zásadně hračky neba a soustředí se na vše okolo, nejraději sbírá vše, co najde a dává do kýblů, krabiček a přemisťuje. Ale jakmile jsme vytiskli zvířátka na papír zase se jejich popularita na chvíli vrátila. Princip jednoduchý. Prostě plastové zvíře přiřadit k obrázku s fotem jeho živého kámoše. Tato aktivita vychází z principů montessori. Popisek na kartičkách by zdánlivě být nemusel. Ale prcci podvědomě vnímají, že vše může mít psanou podobu. A mohou pak mít, mimo jiné, větší zájem o písmena a nějaký základ až přijde jejich "čtecí" senzitivní období. Rozárka třeba (myslím si, že díky její zálibě v častém prohlížení leporel) aniž by jí někdo někdy říkal, nebo vysvětloval, že toto jsou písmenka a ty se čtou rozezná papír s textem od obrázkového a jakmile se jí něco dostane do ruky důležitě to drží před sebou a čte. Je jedno jestli je to jízdenka, účtenka, visačka od zboží nebo návod k něčemu. Prostě čte. Po svém. A velice hlasitě :-)
Pokud máte předškoláky můžete jim takovou aktivitu nabídnout také. Krom kartiček se zvířaty by mohli přiřazovat ještě samotný nápis. Nejprve k obrázku s nápisem. Později, třeba až po nástupu do školy, nebo tehdy, když budou mít zájem o čtení k samotnému obrázku s odstřiženým textem. No snad jsem to moc nepomotala. 
Obrázky jsem si stáhla v souborech facebookové montessori skupiny. Byly tam celé zvířecí rodiny, já zatím laminovala vždy jen jedno zvíře.




4 komentáře:

  1. Tohle je dobrá aktivita a ta písmena batolala rozhodně vnímají. Malý nás teď dost překvapil, když si místo na zvířata a barevná kolečka začal ukazovat na písmenka a chce si nechat pojmenovávat i je :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je úplně super nápad, odkud máte zvířata prosím? Kamca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napad je super, ale ne muj ;) kupovala jsem tu:
      https://www.hracky-4kids.cz/mojo-animal-planet-hrebec-plemene-appaloosa
      Nechaji se tam vychytat dobre akce. Ja treba kupovala 1+ 1 zviratko zdarma. A fakt jsou povedena ;)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)