středa 13. prosince 2017

Co do poličky, 20. měsíc


Velký rest. Toto jsou naše převážně říjnové aktivity. Najdete tu jednak konkrétní věci, co měla madam v poličce, ale i další aktivity a k čemu ji pouštím. V říjnu už se začalo ochlazovat, tak jsme přidali vnitřních činností, taková předzvěst a těšení se na další měsíce, kdy budeme mít snad víc času na větší tvoření a hry, ke kterým delší večery vybízejí.

  • Z chalupy jsme si přivezli malé letité piánko a knihu s notami na dětské písničky. Takže tento měsíc se nesl ve znamení hudby. Krom flétny, o které jsem psala minule, frčí piáno a xylofon. Rózka občas do nástrojů tříská sama, ale většinou chce, abych jí něco zahrála. Nebojte se toho, ani když neumíte noty a jste totální hudební analfabeti. V dětských knížkách bývají noty označeny čísly/ písmeny/ barvami a pak jen stačí zjistit od které klávesy se noty počítají ;) Myslím si, že to zvládne každý. Barevné noty se nechají dohledat i na netu ke stažení. Třeba ty na xylofon má na svém blogu mklife.
  • Zase nadešel čas čtení. Vracejí se na scénu i knížky, které byly nějakou tu dobu trochu opomíjené. Hit je teď O Veselé mašince. A pak dostala Rózka novou knížku na víkendovém pobytu. Z Minipedie - Sněhurka. Róze se líbí, ale já jsem z ní trochu na rozpacích. Je hejbací, to je plus, má pěkné obrázky, hlavně zvířátka, ale děj je teda dost strohý :D Nicméně s Minipedií už končíme, doma máme 4 knížky, ale Róza už vyžaduje spíš nějaké složitější obrázky/texty. Celkově leporel už máme dost a Ježíšek vybírá už z normálních knih s pěknými obrázky a jen pár řádky na každé straně. I když o nějakém tom "dizajnovém" kousku z lepenky tu ještě řeč také bude.
  • Podědili jsme další dřevěné kostky a ty mají ve víku otvory. Takže máme nové vhazování. Prozatím jsem nechala od každé barvy a tvaru po jednom kousku a i tak toho bylo najednou až dost na dokončení. Ale u nás třeba fajn činnost na nočník :)
  • Hry s přírodninami. Materiálu máme z procházek až až. Jedna aktivita tu. Druhá tu. (Teď o dva měsíce později jsem nějaké ty přírodniny využila do adventního svícnu).
  • Obrázková kostka - aneb hoď a pojmenuj. Už z minulého měsíce.
  • Navlékání chlupatých drátků do otvorů ve florbalovém míčku.
  • A zpět na scéně jsou vkládací kelímky, tentokrát už tu jsou pokusy o stavbu věže.

Krom toho...
...jsme byli v divadle na představení pro nejmenší Brum, které vřele doporučuji!
...jsme pouštěli ultra jednoduchého papírového draka.
...na dost dlouho a opakovaně zabavila hra s polystyrenem/brčky/špejlemi.
...jsme oprášili hledání a hru s rýží.
...si madam hrála s vodou. Páč přelévání a rozlévání všeho druhu se dostává (doufám) už na vrchol a myslela jsem si, že tím uspíším nasycení (nestalo se tak :) O veškerých vodních hrátkách článek tu.
...jsem se snažila zavést pravidlo hry/aktivity na koberečku a zjistila že to není nic pro nás - páč ani jedna, ani druhá nejsme dost důsledné :-)
...si Rózka hrála s papírky/obrázky zastrkanými do obálek - vyndat/zandat/přenést/schovat.
...pokračujeme s pexesem a baví, přidáme další dvojice.
...zabavil obal na deštník se zipem. Trénování zapínání/otvírání. Schované poklady. Nejčastěji přírodniny - nojo měli jsme je všude :-)
...vede kočárek, aneb drandí se hlava/nehlava. Honzík tvrdí, že si Rózka počíná jak naštvaný důchodce s chodítkem, prostě jede a běda, když se jí něco připlete do cesty.
...bylo nejzábavnější dělat něco v kuchyni. S přehledem Rózka zvládne třeba oloupat mandarinku/vajíčko (jen musím načnout), připraví si čajový pytlík do hrníčku, pomáhá nandávat ingredience do hrnce/mísy/nebo na štrůdl, míchá a samozřejmě ochutnává. Aneb poznáváme svět všemi smysly. 











Ufff, tak to by byl 20. a hned bych se mohla vrhnout na ten 21. měsíc. Užívejte advent.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)