pondělí 20. července 2015

Třeboň - aneb dovolenkový relax v Čechách


Tak, je to tady, i my jsme se konečně dočkali pár dnů společného volna. A pro tentokrát jsme zvolili průzkum Čech. Pokud stojíte o pár tipů směle čtěte dále. Honzík toužil po Třeboni a tak jsme mohli vyrazit. A nešlápli jsme vedle. Je tam úžasná dovolenková atmosféra a tak si s přimhouřenýma očima, připadáte prostě jako u móóře. Počasí nám přálo, pořád svítilo sluníčko, večery teplé, restaurace plné ryb - co víc si přát? Nebylo to, ale vše tak úplně jednoduché...
Tak třeba ubytování - velmi naivní byla myšlenka získat si pokojík v malebném penzionku se snídaní ze dne na den. Vlastně bylo naivní myslet si, že získáte ubytování ze dne na den v jakémkoliv penzionu, hotelu a jiném ubytovacím zařízení, i kempy vypadaly dost plné! Ale štěstí se na nás nakonec usmálo a prostě to nějak vyšlo. Bydleli jsme v penzionu U Třeboňského kola. Dvoulůžkový pokoj zde stojí 900Kč na noc, což se může zdát dost, ale ceny v sezóně v Třeboni začínají na 800Kč.
Jde o normální, příjemné ubytování s ne úplně moderním vybavením, ale se zrekonstruovaným sociálním zařízením. K dispozici wifi, ručníky, kuchyňka na chodbě. Ale pozor nedá se platit kartou! Tak jako na spoustě míst v Jižních Čechách jak jsme zjistili později... V telefonu se nám zapomněli zmínit o tom, že se během těch dvou dnů které mají volné budeme muset stěhovat z pokoje do pokoje. Ale ruku na srdce, moli jsme být rádi, že něco vůbec máme a ještě jsme usmlouvali stokorunovou slevu na noc... A tak jsme první večer nocovali ve velkém prostorném pokoji, kde ale aby člověk zásuvku pohledal (jedna byla pro televizi, druhá pro lednici a konečně třetí jsme nalezli za jednou z postelí (hodila by se zde alespoň rozdvojka). Také tu byl tak trochu problém s vodou oba kohoutky měly naopak teplou a studenou a tak jsem se trochu opařila... Druhý den jsme pak byli v menším ale útulnějším pokoji pro dva, kde už bylo vše v naprostém pořádku :-) Snídaně není v ceně, nechá se přikoupit, ale musí se objednat den před nástupem.
Toť o ubytování a teď k mému oblíbenému tématu - jídlo. To přeci úplně nejvíc dokreslí pohodu :-)
Po příjezdu jsme byli hladoví jak vlci, proto jsme nepohrdli nejbližší restaurací Na rybníčku. Taková normální hospoda se zahrádkou, kam chodí pracanti v poledne na meníčko... Nic víc, nic míň. Měli dobrou domácí tatarku (pozor pouze u jídla ke kterému patřila podle menu) a rozlívaný džus. 
Večer jsme navštívili vyhlášenou restauraci Šupina a vřele ji můžeme každému doporučit!! Ohromně jsme si pošmákli a jídlo i celý večer náramně užili. Honzík musel ochutnat kapří hranolky a já zvolila jednu z mých nejoblíbenějších ryb - candáta s celerovou omáčkou. Oboje bylo naprosto luxusní. I když musím říct, že sníst celou porci kapřích hranolků, není podle mě v moci jen tak někoho a jsem ráda že jsem zvolila lehčí jídlo. Počítá se velmi milá obsluha, domácí limonáda, příjemné prostředí, zahrádka v areálu zámku, možnost platit kartou a milá šupina pro štěstí! ;) (Nutno podotknout, ceny jsou o něco vyšší než v ostatních restauracích v centru Třeboně, ale v řádu desítek korun, takže nic závratného.)
Další den jsme si pochutnali na obědu v hotelu a restauraci Galerie. Tentokrát jsme zvolili pstruha a lososa a nešlápli jsme vedle. Opět příjemná zahrádka v malebné uličce, osvěžující domácí limonáda, možnost platit kartou. Dobrá volba...
A poslední jídlo jsme si nechávali na restauraci Bílý koníček na náměstí. A očekávání bylo asi větší než být mělo. Musí se nechat, že česnečku tady měli naprosto luxusní, poctivou s talířkem extra, kde byl sýr, salám a krutony. Takže na svačinovou polívku bych se sem klidně vrátila. Ale na romantickou véču to nebylo nic zvlášť extra... Představte si zahrádku na náměstí, s příjemným výhledem, dostáváte svou večeři a jako doplněk, vedle vás pracovnice zalívá strom v květináči kbelíkem vody tak, že vám ta voda teče až pod nohy. A za chvíli zjistíte, že salát na který se po horkém letním dni těšíte není zrovna to nejčerstvější na trhu, salátové listy mají to nejlepší dávno za sebou, paprikám uhnívají vnitřky... a když si na to dovolíte upozornit, dostane se vám odpovědi, že salát byl dnes čerstvě vybalen a pokud tam něco je, není to chyba kuchaře ale dodávky. Zajímavé ovšem bylo, že slečně u vedlejšího stolu řekli, že salát již není k dispozici... Honzíkův tatarák byl ale dobrý... Takže mě nenakrkl ani tolik salát, jako spíše jednání. Ale česnečka dobrá :D + není možné platit kartou.
No a abychom se jen neváleli a necpali pupky, tak taky trochu té kultury a pohybu.
Na náměstí se nachází info-centrum, kde se člověk doví, co potřebuje. Dále je kousek vedle přístupná věž, odkud se můžete mrknout na panorámata. Kdo sbírá kešky, nějaká by tu měla být, my si to ale přečetli až pozdě...
Zámek má tři prohlídkové trasy. My vybrali trasu C - konírna, psí kuchyně, kasematy, mučírna. myslím si že tato trasa, je taková odpočinková, zajímavá třeba pro děti. Vstupné na ni stálo 70Kč.
Hrobka Schwarzenbergů, kdo přijede do Třeboně, musí ji navštívit. Byla tu bezkonkurenčně nejlepší průvodkyně léta. Starší paní, kterou to bavilo a řekla nám lidsky spoustu zajímavostí. Součástí byl i takový malý koncert na kytaru, který zněl v tomto prostředí prostě božsky. Vstupné 60Kč + něco pro kytaristu, který je živ jen z příspěvků ;)
Prohlídka pivovaru Regent. Pivovarů máme za sebou docela dost a tohle byla jedna z méně poutavých prohlídek... Nicméně ochutnávka je a zkusit se má všechno. V podnikové prodejně se pak nechají koupit všechny možné druhy a speciály, což je dobrý dárek z dovolené ;) Bohužel tu neprodávají kolu, kterou si nechávají vyrábět - ke koupi pouze jako točená. Vstupné 130Kč.
Pavba kolem Světa za 45 minut - aneb projet se výletní lodí Petra Voka. Neuvidíte nic tak převratného, ale ta pohoda, šplouchání vody, k nezaplacení. Teda pro dospěláka za 100.
No a k nasátí lázeňské atmosféry je třeba procházka po hrázi, parkem a podél Zlaté stoky. Tak ať se Vám tam líbí!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář, vážím si vašeho času :-)